lørdag 6. november 2010

Bassdreven hip-hop-filosofi


På tide med en skikkelig bra plate, som i tillegg har et kult cover. Coveret her står veldig i stil med KRS-Ones holdning, som den kunnskapsrike hip-hop-læremesteren og gatefilosofen.

Pegagogikken har dessverre glidd over i en dørgende kjedelig, evigvarende og ikke minst slitsom preken, men i 1989, da Ghetto Music: The Blueprint of Hip-Hop kom ut, var KRS-One den inspirerende MC-tredjedelen av Boogie Down Productions. Gruppa besto opprinnelig av KRS, den mer anonyme D-Nice, og DJ Scott La Rock som ble skutt og drept i 1987.

Gruppas debutalbum Criminal Minded (1987) går for å være den store klassikeren, noe den også er, men rent bortsett fra at den ikke var like nyskapende er Ghetto Music det samme. Produksjonen er mye "varmere" her enn på Criminal Minded, med solid boom-bap til grunn, gromme basslinjer og funky samples.

Favoritter er blant annet "You Must Learn", der KRS virkelig er i sonen med både tekst og flyt over en beintøff beat, "Jack of Spades", med sin syke bass, og den fine avslutningslåten "World Peace", med et afrobeat-aktig sample som trer fram med passe mellomrom.

"Sound Of The Police", BDPs kanskje mest kjente låt, er ikke på denne platen, men det trengs jo ikke med et cover som sier det meste om KRS' holdning til snutepes. Så hører du, politimann? You - must - leeeaaarn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar