torsdag 14. oktober 2010

Latino-kungarna, för fan


Det begynner å bli på tide med noe skandinavisk shine i bloggen. Det er ingen hemmelighet at Sverige har avlet fram mye kulere hip-hop enn Norge, og jeg har plukket ut debutalbumet til The Latin Kings.

Selv om gruppa (i ca. 2000) opptrådte på VG-lista Topp 20 på TV og den karismatiske frontmannen Dogge Doggelito dukket opp både her og der i svensk media, var ikke The Latin Kings det som gjorde meg mest hektet av svensk rap back then. Kanskje det var nettopp pga de nevnte greiene. Men når jeg hører på platene deres i dag, er det stort sett bunnsolid undergrunns-hip-hop, som attpåtil innehar den distinktive, svenske følelsen som er litt vanskelig å beskrive.

Og bare se på coveret - her prøver man ikke på noe annet enn å formidle virkeligheten. Jeg liker hvordan t-bane og gressplen viser dualiteten i den typiske, svenske drabantbyen, eller "förorten", som svenskene kaller det. Legg også merke til den direkte oversatte Parental Advisory-lappen. Snedig.

Debutskiva Välkommen til förorten fra 1994 viser et litt naivt og sjarmerende The Latin Kings på starten av sin karriere. Dogge har ikke utviklet flowen sin helt, noen av låtene lider under lang spilletid, og det hele er litt varierende. De neste platene er kanskje litt bedre, men likevel - dette er fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar