onsdag 8. september 2010

Deilig dose De La


Etter et fargesprakende positivitetstilskudd av et debutalbum, beveget De La Soul seg mot litt mørkere materiale. Dette ble poengtert gjennom en veltet blomsterpotte på coveret og tittelen De La Soul is dead. Men i likhet med en veltet blomsterpotte er ikke De La Soul det hardeste man kommer over, akkurat.

På låter som "My Brother's A Basehead" og "Millie Pulled A Pistol On Santa" er temaene henholdsvis crack og incest, begge er visstnok sanne historier. Men produksjonen er for det meste ganske oppløftende på skiva, og mye humor preger albumet. Det er Prince Paul som står bak produksjonen, som ikke bare jevnt over er gulle god, men også ganske nyskapende med tanke på at De La Soul is dead kom i 1991. Mye mer tidløs enn lydbildet på klassiker-debuten 3 Feet High And Rising, selv om produksjonen var ganske så duggfrisk i rap-åkeren der også.

Da Stones Throw-DJ Peanut Butter Wolf video-dj'et seg gjennom et knippe hip-hop-hits på Roskilde i 2006, introduserte han en De La-video med ordene "the best hip-hop group ever", evt. "in the world", e.l., jeg husker ikke nøyaktig. Uansett er det en tittel som kan forsvares, selv om jeg personlig nok ville plassert en del andre grupper foran.

Blant favorittene på De La Soul is dead er feststemte "A Roller Skating Jam Named Saturdays", der Q-Tip fra A Tribe Called Quest og den skjønne sangfuglen Vinia Mojica hever kvaliteten enda et par hakk. De La Souls aller, aller best låt er imidlertid ikke å finne på nevnte plate. Den finner du her.

De La Soul går du aldri lei. De har sluppet fine skiver i senere år også, og i fjor ga de ut en slags mixtape i samarbeid med Nike, bestående av en sammehengende mix på 45 minutter. Visstnok skapt for en joggetur, men du trenger ikke jogge mens du hører på denne superbe miksen av finflott og frisk hip-hop.

2 kommentarer:

  1. Jeg liker De La Soul. Mest fordi de alltid virker så glade. Selv i samarbeid med Gorillaz, hvor noen av sangene prøver å være litt skumle, greier jeg bare å tenke på hvor koselige de ser ut.

    Forøvrig er Superfast Jellyfish fra Plastic Beach plata sykt kul. Der de har versene.

    SvarSlett
  2. Ja, de er ikke så skumle, De La Soul. Snarere litt bamsete.

    SvarSlett